Održano je Prvo beogradsko kung fu vušu takmičenje

on .

U organizaciji Beogradskog Kung Fu Vušu saveza, uz podršku Srpskog vušu saveza i Ćigong saveza Srbije, u subotu 1. juna je održano prvo beogradsko kung fu vušu takmičenje.

Učestvovalo je 6 klubova i 49 takmičara koji su se takmičili u izvođenju formi Ving Čuna, Taiđi Ćuena i zdravstvenog ćigonga, kao i u demonstracijama samoodbrane.

Najviše medalja je osvojio Ving Čun kung fu klub Zmajevo gnezdo, zatim Taiđi Ćuen i Ćigong klub Peng, Vušu klub Huakang kao i Ši Gou Vuši Pai. 

Nadamo se da ce sledeća takmičenja u Beogradu motivisati i klubove koji nisu učestvovali na ovom takmičenju da se uključe u rad na podizanju kvaliteta kung fu vušua u Beogradu i Srbiji. 

Hvala svim takmičarima koji su učestvovali, ljudima koji su došli da ih bodre, kao i instruktorima klubova koji su spremali ekipe za takmičenje i učestvovali u organizaciji i realizaciji događaja.

Zahvaljujemo se i Relji Mirkoviću koji je fotografisao takmičenje.

 

Verujemo da će kung fu vušu u narednim godinama, uz ovakvu vrstu zajedničkih aktivnosti, biti sve popularniji i zastupljeniji kod nas. 

 

Više fotografija možete pogledati ovde, dok izveštaj sa takmičenja možete pogledati ovde

4. Svetsko takmičenje na Tajvanu, oktobar 2012.

on .

Mnogi Tajvan nazivaju i „drugom Kinom“ - ovo ostrvo je najviše poznato po visokotehnološkom razvoju i ekspanziji, mnoge kompanije iz sveta informacione tehnologije potiču odavde. Međutim, malo manje je poznato da se na Tajvanu nalazi i veliki broj majstora čuvara starih znanja i veština – preko Ćigonga i kung fua Belog ždrala, svetski poznatog Taiđi Ćuena i tajvanskog majstora Čen Men Činga koji je učio od Jang Čeng Fua, pa sve do retkih stilova poput kung fua Bele obrve.Tajvan je i sedište jedne od najstarijih i najvećih Taiđi Ćuen organizacija u svetu – World Tai Chi Chuan Federation koja okuplja nekoliko stotina članica sa svih strana sveta. Ova organizacija je poznata po održavanju Svetskog Taiđi Ćuen takmičenja - jednog od najcenjenijih u svetu Taiđija – koje se održava svake dve godine.

 

 Takmičenju je prethodio i četvorodnevni sudijski seminar koji je obradio sledeće teme:

 • odgovornost i ponašanje internacionalnog sudije – Huang Ju Šeng, predsednik Federacije
 • forma 99 Taiđi Ćuena– Huang Ju Šeng, predsednik Federacije
 • sudijski kriterijumi i praktični primeri formi sa tradicionalnim oružjem- majstor Čan Ming Šu
 • sudijski kriterijumi i praktični primeri Chen forme 38 - majstor Li Jung Điju
 • sudijski kriterijumi i Push hands tehnike (lepljive ruke) - majstor Vu Rong Huei
 • sudijski kriterijumi i praktični primeri tradicionalnih formi - majstor Ana Cai
 • sudijski kriterijumi i praktični primeri forme 13- majstor Lijang Hsiju Čin
 • metodi ocenjivanja i praćenja tokom suđenja- majstor Čan Te Šeng
 • sudijski kriterijumi i praktični primeri forme 64- majstor Cai Šijou Hua
 • sudijski kriterijumi i praktični primeri forme 37- majstor Wang Čin Ših
 • praktično i pismeno polaganje testa.

Samo takmičenje, 4. po redu,  je održano od 6. do 7. oktobra 2012. Godine  u gradu Taojuan koji se nalazi u blizini glavnog i najvećeg grada Tajpeja.

     


Učestvovalo je preko 2000 takmičara iz dvadesetak zemalja, takmičili smo se u 5 različitih  kategorija. Pored teške konkurencije  uspeli smo da osvojimo:

-srebro za push hands/lepljive ruke

-bronze za formu sa sabljom i formu sa mačem.

Evropsko takmičenje u Italiji, decembar 2012.

on .

 

U organizaciji TCFE(Tai Chi Federation for Europe) i Wudang Fu style Federation, od 7. do 9. decembra 2012. u Linjanu, Italija održano je 6. Evropsko prvenstvo u Taiđiju

Kao i uvek, takmičenja su odlična mesta na kojima se mogu sresti majstori i prijatelji iz sveta Taiđija, razmene iskustva i ostvari saradnja. 

Taiđi Ćuen(Tai Či Čuan) predstavlja jedan, možda čak i najpoznatiji,  stil kineskih stilova kung fua-vušua. Kung fu vušu je sportska grana priznata od strane Ministarstva sporta i omladine, ali je i manje zastupljena kod nas u odnosu na druge sportove.

Takmičenju je prisustvovalo više od 150 takmičara iz preko 19 zemalja, a boje Srbije su, po prvi put na Evropskom takmičenju, branili članovi Taiđi Ćuen i Ćigong kluba Peng iz Beograda. Iz Srbije, na takmičenju su bili i članovi kluba Hua Kang.  

 

Medalje su osvojili:

*Lidija Obradović - kategorija Jang i drugi Taiđi stilovi, srebro i bronza

*Ljiljana Mlađan - kategorija Jang stil, bronza

*Branislav Vajgić - kategorija drugi Taiđi stilovi, srebro

*Saša Balanesković - kategorija Jang koplje, zlato, kategorija drugi Taiđi stilovi i Jang sablja, dve bronze.

 

 

                   

Demo Image
TaiđiĆuen

Sve o veštini Taiđi Ćuena(Taičija,Tai Či Čuana), o poreklu, stilovima, gde vežbati veštinu, možete videti ukoliko posetite donji link.

Demo Image
Ving Čun

Sve o veštini Ving Čun(Yong Quan, Wing Chun, Wing Tsun...), o poreklu, stilovima, gde vežbati veštinu, možete videti ukoliko posetite donji link.

Ćigong

Sve o veštini Ćigonga(Či gong, Či kung...), o poreklu, stilovima, gde vežbati veštinu, možete videti ukoliko posetite donji link.

UA-11635710-8