Šta je to Kung Fu/Vušu

on .

Kung fu / Kungfu ili Gung Fu / Gongfu (功夫, Pinyin: gōngfu) je kineski izraz koji se odnosi na bilo koje učenje ili praksu koje zahteva strpljenje, energiju i vreme za dovršetak ili majstorstvo, često koriste na zapadu da se odnosi na kineske borilačke veštine, takođe poznat kao Vušu. Tek u kasnijem period dvadesetog veka, taj pojam bio korišten od strane kineske zajednice da bi označio kineske borilačke veštine. The Oxford English rečnik definiše pojam "Kung fu" kao "primarno nenaoružanih kineske borilačke veštine nalik karateu." To ilustruje kako je ovaj pojam lose upotrebljen u engleskom jeziku. Poreklo ovakvog korišćenja izraza se može pripisati nesporazumu ili pogrešnom shvatanju prouzrokovanom lošim titlovima  i prevodima filmova.

U svom izvornom značenju, kung fu se može odnositi na bilo koje veštine postignute kroz naporan rad i praksu, ne nužno borilačke. Kineski doslovni ekvivalent "kineske borilačke veštine" će biti 中国 武术 Džongguo vušu. 

U kineskom, Gōngfu (功夫) spoj od dve reči, kombinujući 功 (Gong) što znači "rad", "postignuće", ili "zasluga" i 夫 (Fu) koji se naizmenično koristi kao reč za "čovjeka" ili kao deo sufiksa s različitim značenjima (isti karakter se koristi za pisanje oboje). Doslovni prevod prvog tumačenja bi bilo "ostvarenje čoveka", dok drugi se često opisuje kao "rad i vrijeme / trud". Njegova konotacija je da se do ostvarenja stiže uz  veliki  trud, vreme i energiju. 

Izvorno, u praksi kung fu ne označava samo praktikovanje kineske borilačke veštine. Umesto toga, pojam se odnosi na proces jednog treninga - jačanje tijela i uma, učenje i savršenstvo nečije veštine – bez obzira na to šta je trenirano. To se odnosi na majstorstvo u nečemu što se postiže kroz dugu praksu bilo koje veštine, zanata ili oblasti.  Ovo značenje može se pratiti sve do klasičnih dela, posebno onih od Neokonfucijanizma, u kojima se naglašava važnost napora u obrazovanju. 

U kolokvijalnom, može se reći da je osoba kung fu je dobra u kuvanju, ili da neko ima dobar kung fu kaligrafije… Rekavši da osoba poseduje kung fu u nekom području podrazumijeva veštinu u tom području, na čijem se razvoju naporno radilo. Neko s "lošim kung fuom" jednostavno nije dovoljno vremena i truda proveo u treningu, ili se čini da nedostaje motivacije da se to učini. 

Međutim, izraz 功夫 武术 (kung fu wu shu) ne postoji u kineskom i mogao bi biti (delimičan) prevod “veština/sposobnost vladanja borilačkim veštinama ".

 

 

Demo Image
TaiđiĆuen

Sve o veštini Taiđi Ćuena(Taičija,Tai Či Čuana), o poreklu, stilovima, gde vežbati veštinu, možete videti ukoliko posetite donji link.

Demo Image
Ving Čun

Sve o veštini Ving Čun(Yong Quan, Wing Chun, Wing Tsun...), o poreklu, stilovima, gde vežbati veštinu, možete videti ukoliko posetite donji link.

Ćigong

Sve o veštini Ćigonga(Či gong, Či kung...), o poreklu, stilovima, gde vežbati veštinu, možete videti ukoliko posetite donji link.

UA-11635710-8